Bolestí hlavy je 10 druhů. Kterou máte vy a jak se jí zbavit? - Mojezdraví.cz (2024)

Každý znás se už vživotě setkal sbolestí hlavy. Někteří lidé trpí vážnými migrénami, jiné bolí hlava při rychlé změně tlaku, další třeba při únavě. Zjistěte, jak rozlišit jednotlivé druhy bolestí hlavy a jak je léčit.

Každý znás se už vživotě setkal sbolestí hlavy. Někteří lidé trpí vážnými migrénami, jiné bolí hlava při rychlé změně tlaku, další třeba při únavě. Zjistěte, jak rozlišit jednotlivé druhy bolestí hlavy a jak je léčit.

Bolesti hlavy se dělí na deset základních typů:

  • tenzní
  • cluster headache
  • migréna
  • bolest hlavy zalergie nebo dutin
  • hormonální
  • kofeinová
  • námahová
  • hypertenzní
  • bolest znadměrného užívání léků
  • posttraumatická

Bolest hlavy se může dělit také podle oblastí, ve kterých ji pociťujeme, jejich příčina, intenzita a trvání se ale obvykle liší právě podle zmíněných deseti typů bolesti.

Zdravý životní styl

Bolí vás hlava a jste unavení? Možná máte jen málo vody

Tenzní bolest hlavy

Tento druh způsobuje tupou bolest celé hlavy, která není pulzující. Může ji doprovázet citlivost voblasti krku, čela, pokožky hlavy nebo ramenních svalů. Tuto bolest nejčastěji způsobuje stres. Kúlevě od občasných bolestí se používají léky, jako jsou Ibuprofen, Aspirin, Naproxen. Pokud nepomáhají, lékaři předepisují silnější léky, jako jsouIndomethacin, Meloxikam (Mobic) nebo Ketolarc.

Pokud tenzní bolest hlavy přeroste vchronickou (není nárazová, ale pociťujeme ji většinu dní vměsíci a může trvat i několik dní po sobě), měli bychom vyhledat lékaře.

Cluster headache

Jde o druh bolesti hlavy, zvláštní na ní je, že postihuje zejména velké muže – zhruba třikrát tolik než ženy, pravděpodobně je dědičná a častěji jí trpí kuřáci.

Cluster headache se projevuje velmi prudkou bolestí hlavy, která ale obvykle postihuje jen jednu polovinu těla v oblasti oka a spánků. Je provázena zduřením nosní sliznice, slzením a otokem víčka. Bolest je přitom velmi silná a ti, kdo zažili obojí, tvrdí, že bolí jako zánět trojklaného nervu.

Nedá se tedy srovnat s migrénou. Podobné je ale, že stejně jako migrenici postiženým Cluster headache vadí prudké světlo nebo hlasité zvuky. Bolest, někdy se stejně jako u migrény hovoří o záchvatech, trvá několik minut až hodiny a velmi často jedna následuje druhou. Probíhá v záchvatech trvajících 15 minut až několik hodin a typické je pro ni nakupení záchvatů v určitém období (většinou v několika týdnech), kdy se opakují několikrát denně, poté bolest zmizí i na několik let.

Stejně jako u migrény ani u Cluster headache obvykle nezabírají běžné léky na bolest hlavy. Užívají se triptany, léky na lékařský předpis. Pomáhá také inhalace kyslíku, který zlepší okysličení mozku. K zabránění záchvatů pomáhají také léky ze skupiny blokátory kalciových kanálků.

Psychika

Bolesti hlavy od stresu: Jak je poznat a kdy jít k lékaři

Migréna

Migréna (migrenózní záchvat, migrenózní bolest hlavy) je jedním z mnoha typů bolestí hlavy. Jedná se o chronické záchvatovité onemocnění, při němž se opakují v různých časových intervalech ataky bolesti hlavy střední až vysoké intenzity. Zhruba 80 % jejích případů tvoří běžná migréna bez aury, zbylých 20 % připadá na migrénu s aurou. Aurou se nazývají úvodní příznaky, které vznikají v mozkové kůře. V České republice trpí migrénou zhruba každý desátý člověk, ženy třikrát častěji než muži, což zřejmě souvisí s hormonálními změnami během menstruačního cyklu.

Příčiny migrény nejsou dodnes úplně známé, jisté je, že jde o poruchu prokrvení mozku. U značné části nemocných se může jednat o dědičnou záležitost. Příčinou záchvatovitých bolestí hlavy i příznaků podobných auře může být ovšem i závažné onemocnění mozku. Proto by každý nemocný s migrénou měl být jednou v životě důkladně neurologicky vyšetřen.

Jak se zbavit migrény přírodní cestou? Více čtěte zde.

Léčba migrény spočívá v úpravě životního stylu a v léčbě léky. Důležité je, aby si pacient vedl záznamy o možných vyvolávacích momentech jeho migrenózních záchvatů a těm se pak snažil maximálně vyhýbat. K nejvíce provokujícím momentům patří stres, velký hluk, světelné kontrasty, změny počasí, alkohol, některé potraviny, dietní chyby, jako jsou hladovění nebo naopak přejídání. Vadí nadměrné kouření, nevyspání či některé pachy.

Zdravý životní styl

Na migrénu běžné léky nezabírají, pomohou triptany či biologická léčba

Léčba léková neboli medikamentózní se dělí na preventivní a takzvanou záchrannou. Pro záchrannou léčbu při již probíhajícím záchvatu se používají u lehkých forem migrény běžně dostupná analgetika, při silnějších záchvatech pak speciální léky – antimigrenotika. Pokud jsou bolesti hlavy častější, intenzivnější, a omezují tak pacienta v běžném životě, nastupuje léčba preventivní. Ta má za úkol záchvatům migrény předcházet. Neurolog může pro rychlé zastavení záchvatu migrény předepsat speciální léky.

U slabých záchvatů migrény stačí podávat běžná analgetika, takzvaná nesteroidní antirevmatika. Silný, již plně rozjetý záchvat migrény dokážou zastavit léky ze skupiny triptanů nebo ergotaminů. Pokud migrenózní stavy přicházejí častěji než třikrát za měsíc, nasazuje lékař preventivní neboli profylaktickou léčbu.

Přírodní medicína

Nejlepší éterické oleje pro různé bolesti hlavy: Který na migrénu a který na stres?

Nejběžnější sekundární bolesti hlavy

Sekundární bolesti hlavy jsou příznakem toho, že se něco děje vnašem těle. Klíčem je přijít na příčinu a tu vyléčit.

Alergie nebo bolesti dutin

Bolest hlavy někdy přichází vdůsledku alergické reakce. Vtakové situaci se soustředí na oblast dutin a přední část hlavy. Jsou kní náchylní lidé schronickými sezónními alergiemi nebo záněty vedlejších nosních dutin.

Tyto bolesti hlavy jsou léčeny snižováním množství hlenu, který se hromadí a způsobuje tlak na cévy. Pomáhají především nosní spreje nebo antihistaminika. Pokud je příčinou přímo zánět dutin, předepisují se antibiotika na odstranění samotné infekce a tím i bolesti hlavy a dalších příznaků.

Hormonální bolest hlavy

Ženy obvykle pociťují bolesti hlavy spojené s hormonálními výkyvy. Menstruace, antikoncepční pilulky a těhotenství ovlivňují hladinu estrogenu, což může způsobit bolest hlavy. Tyto bolesti hlavy spojené konkrétně s menstruačním cyklem jsou také známé jako menstruační migréna. Mohou nastat těsně před, během nebo těsně po menstruaci, stejně jako během ovulace.

Odhaduje se, že přibližně 60 % žen s migrénou trpí také menstruační migrénou, takže alternativní léčba může hrát roli při snižování celkové bolesti hlavy vprůběhu periody. Doporučují se relaxační techniky, jóga, akupunktura a zdravá strava.

Kofeinová bolest hlavy

Kofein ovlivňuje průtok krve do mozku. Když je ho příliš, může nás bolet hlava, stejně jako při odvykání od kofeinu. Může to být proto, že kofein mění mozkovou chemii a snížení jeho konzumace může způsobit bolest hlavy. Proto lidé, kteří trpí na migrény, by měli kofein omezit úplně.

Jak pít kávu a přitom neškodit svému zdraví? Více čtěte zde.

Zdravý životní styl

Pití kávy může být určitou prevencí proti Parkinsonovi a Alzheimerovi, tvrdí vědci

Námahová bolest hlavy

Bolesti hlavy z námahy se objevují rychle po období intenzivní fyzické aktivity. Náročný sport (například vzpírání), běh a sex jsou všechno běžné spouštěče tohoto druhu bolesti. Předpokládá se, že tyto činnosti způsobují zvýšený průtok krve do lebky, což může vést k pulzující bolesti hlavy na obou jejích stranách.

Bolest hlavy při námaze by neměla trvat příliš dlouho. Tento typ bolesti hlavy obvykle zmizí během pár minut nebo do několika hodin. Od bolesti by měla pomoct běžná analgetika.

Hypertenzní bolesti hlavy

Vysoký krevní tlak může způsobit bolesti hlavy a tento druh bolesti hlavy signalizuje nouzovou situaci. K tomu dochází, když se váš krevní tlak nebezpečně zvýší.

Hypertenzní bolest hlavy se obvykle objevuje na obou stranách hlavy a zhoršuje se při jakékoli činnosti. Často má pulzující kvalitu. Můžeme během ní zaznamenat také změny vidění, necitlivost nebo brnění, krvácení z nosu, bolest na hrudi nebo dušnost.

Pokud si myslíte, že trpíte hypertenzní bolestí hlavy, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Novinky

Tři nejčastější onemocnění srdce: Nemáte je i vy?

Bolest znadměrného užívání léků

Může se projevovat jako tupá bolest hlavy (tenzní) nebo může dosahovat podobné intenzity jako migréna. Vzniká, kdykoli se některé léky (jako je acetaminofen, ibuprofen, aspirin nebo naproxen) používají déle než 15 dní v měsíci. Tato bolest hlavy přichází také při užívání léků, které obsahují kofein. Jedinou léčbou tohoto druhu bolesti hlavy je zbavit se léků, které užíváme.

Posttraumatické bolesti hlavy

Po traumatu (úrazu, zranění) se mohou vyvinout posttraumatické bolesti hlavy. Tyto bolesti hlavy vypadají jako migréna, často trvají i 6 až 12 měsíců po úrazu. Mohou se stát chronickými. K tlumení této bolesti jsou často předepisovány triptany, sumatriptan (Imitrex), beta-blokátory a amitriptylin.

Zdravý životní styl

Záchranář Vít Samek: Kdy volat sanitku, když se dítě bouchne do hlavy?

Kdy vyhledat lékaře?

Ve většině případů odezní epizodické bolesti hlavy do 48 hodin. Pokud vás bolí hlava déle než dva dny nebo se zvyšuje intenzita bolesti, měli byste vyhledat lékaře.

Pokud vás bolesti hlavy trápí více než 15 dní v měsíci po dobu tří měsíců, můžete mít chronickou bolest hlavy. Měli byste navštívit svého lékaře, abyste zjistili, co se ve vašem těle odehrává, i když jste schopni zahnat bolest aspirinem nebo ibuprofenem.

Bolesti hlavy mohou být příznakem vážnějších zdravotních stavů a některé vyžadují léčbu mimo běžně dostupné léky. Existují i případy, kdy je při bolestech nutné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Patří sem situace, kdy máte kromě bolesti hlavy další příznaky:

  • ztuhlý krk
  • vyrážka
  • zvracení
  • dezorientace
  • nesrozumitelná řeč
  • horečka (teplota vyšší než 38 °C)
  • pocit ochrnutí jakékoli části těla
  • ztráta zraku

Zdravý životní styl

Při mozkové mrtvici jde o minuty! Jak ji poznáte a proč vzniká?

Zdravý životní styl

Bojíte se infarktu či mrtvice? Snižte riziko díky jediné zásadě

Bolestí hlavy je 10 druhů. Kterou máte vy a jak se jí zbavit? - Mojezdraví.cz (2024)
Top Articles
25 Karaoke Songs Anyone Will Sound Good Singing
List of Counties in South Carolina
Wordscapes Level 5130 Answers
13 Easy Ways to Get Level 99 in Every Skill on RuneScape (F2P)
Myexperience Login Northwell
Obor Guide Osrs
Select The Best Reagents For The Reaction Below.
Hello Alice Business Credit Card Limit Hard Pull
Sotyktu Pronounce
A.e.a.o.n.m.s
Olivia Ponton On Pride, Her Collection With AE & Accidentally Coming Out On TikTok
123Moviescloud
DoorDash, Inc. (DASH) Stock Price, Quote & News - Stock Analysis
iLuv Aud Click: Tragbarer Wi-Fi-Lautsprecher für Amazons Alexa - Portable Echo Alternative
Puretalkusa.com/Amac
Carson Municipal Code
Libinick
Tu Pulga Online Utah
Okc Body Rub
If you have a Keurig, then try these hot cocoa options
Aliciabibs
Drift Hunters - Play Unblocked Game Online
Silky Jet Water Flosser
University Of Michigan Paging System
Move Relearner Infinite Fusion
Urban Dictionary Fov
Accuradio Unblocked
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
What Sells at Flea Markets: 20 Profitable Items
Ullu Coupon Code
Lcsc Skyward
Gopher Hockey Forum
Salons Open Near Me Today
Manuel Pihakis Obituary
Baddies Only .Tv
Pokemmo Level Caps
Goodwill Houston Select Stores Photos
Indiana Wesleyan Transcripts
Ukg Dimensions Urmc
Orion Nebula: Facts about Earth’s nearest stellar nursery
Rs3 Bis Perks
“To be able to” and “to be allowed to” – Ersatzformen von “can” | sofatutor.com
Gasoline Prices At Sam's Club
Discover Things To Do In Lubbock
Top 40 Minecraft mods to enhance your gaming experience
Yourcuteelena
Upcoming Live Online Auctions - Online Hunting Auctions
Rétrospective 2023 : une année culturelle de renaissances et de mutations
Koniec veľkorysých plánov. Prestížna LEAF Academy mení adresu, masívny kampus nepostaví
How to Choose Where to Study Abroad
Https://Eaxcis.allstate.com
32 Easy Recipes That Start with Frozen Berries
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6357

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.